Securitate site – cum se poate obtine si care sunt lucrurile la care trebuie sa fii atent? – Securitatea unui site necesita vigilenta in toate aspectele privind conceperea si utilizarea sa. Am putea spun chiar ca o securitate site este cel mai important lucru, fie ca vorbim despre un site e-commerce, fie ca vorbim despre un site vitrina, o platforma SaaS sau alte aplicatii web. Fiind expuse publicului, toate aceste sisteme sunt in mod natural o tinta a atacului, care pot profita de numeroase vulnerabilitati in ceea ce priveste functionalitatile, dar si alte componente ale site-ului web: servere, date, terte componente si alte functionalitati critice precum autentificarea, gestionarea sesiunilor sau controlul de acces.
De ce este important sa securizezi un site web?
Pe langa aspectul protectiei, contra intruziunilor, o securitate site este de asemenea, un argument comercial major si un aspect major pentru a linisti si deci a converti potentialii clienti in noi clienti.
Intr-adevar, atunci cand se discuta cu un potential client despre abonarea la o aplicatie SaaS, de exemplu, nu este neobisnuit sa se puna problema pasilor si actiunilor de securitate cibernetica intreprinse de editor. Certificarea (SOC sau ISO 27001), un certificat de audit de securitate sau un raport de test de intruziune pot elimina acest tip de bariera. In mod similar, o platforma de comert electronic care afiseaza un sigiliu de securitate emis de o organizatie terta va reusi mai usor sa converteasca vizitatorii si sa reduca abandonarea cosului de cumparaturi.
Securizarea unui site web este deci un lucru vital si acest lucru trece neaparat prin implementarea celor mai bune practici, atunci cand vine vorba despre dezvoltare, integrare, urmarire sau teste de securitate site.
Cum se poate ameliora securitatea unui site web?
Piratii informatici sunt foarte creativi si pot apela la o multime de tipuri de atac pentru a incerca sa iti atace site-ul. Dar, cu unele trucuri sau sfaturi de care sa tii cont, poti sa te tii departe de cosmarul oricarui proprietar de site – sa iti dai seama intr-o zi ca din cauza unei brese de securitate ti-a fost piratat site-ul.
Schimba parolele. Poate sa para un sfat evident sau de baza, dar inca parolele foarte simple, vulnerabile mai sunt folosite. Parolele de tip 1234 sau abcd sunt interzise mai ales daca vorbim despre accesul back-end al site-ului sau accesara bazelor de date. Si chiar daca folosesti parole mai complicate, ar fi bine sa le schimbi in mod regulat.
Urmareste activitatea bazei tale de date. Bazele de date sunt foarte vulnerabile atunci cand vine vorba despre atacuri, mai ales atunci cand utilizatorii pot sa trimita fisiere atasate sau sa completeze unele formulare. Prin urmare, trebuie sa evaluezi daca exista cumva posibilitatea ca persoanele care viziteaza site-ul sa acceseze codul si sa faca modificari prin aceasta tehnica. Daca esti in masura sa faci acest lucru, poti efectua tu testele. In caz contrar, nu ezita sa soliciti expertilor sa efectueze aceasta sarcina.
HTTP vs HTTPS
In legatura cu acest subiect, merita mentionat faptul ca activarea Google Webmaster Tools (Google Search Console) este o modalitate excelenta de a fi informat cu privire la activitatile anormale de pe site-ul tau. Deoarece Google isi actualizeaza in mod regulat indexul de cautare, acesta poate detecta rapid orice activitate pe care o considera suspecta.
De asemenea, este important sa te asiguri de faptul ca ai programele actualizate, aduse la zi. Toate programele care sunt asociate cu site-ul tau web, trebuie sa fie actualizate in mod regulat. La fiecare actualizare sunt integrate protectii suplimentare si sunt gasite unele brese de securitate, daca este cazul. Drept consecinta, aceste actualizari sunt vitale.
Asigura-te de faptul ca partajezi cat mai putine informatii cu putinta. De exemplu, atunci cand site-ul ta trimite un mesaj de eroare, ar trebui sa te asiguri de faptul ca acste mesaje nu dezvaluie prea multe informatii. In toate situatiile, va trebui sa te asiguri de faptul ca informatiile si mesajele pe care le partajezi cu utilizatorii transmit cat mai putine informatii.
Aplica HTTPS peste tot la tine pe site. Trebuie sa stii de asemenea ca un protocol HTTP are tot interesul de a fi activat cu un certificat SSL. Acesta reprezinta o forma suplimentara de protectie pentru tine, dar si pentru vizitatorii tai.
Securitate Site
Instaleaza pluginuri de Securitate. Unele pluginuri pe care le poti instala pe site-ul tau pot sa mareasca securitatea acestuia. Principalul lor obictiv este sa blocheze drumul piratilor cibernetici. Vei gasi multe optiuni, totul depinde de nevoile tale. De exemplu, unele sunt special concepute pentru WordPress, in timp ce altele functioneaza cu CMS.
Efectueaza backup-uri regulate. Copiile de rezerva ale site-ului tau web trebuie efectuate la intervale regulate. Cum pot contribui back-up-urile la imbunatatirea securitatii site-ului? De fapt, daca ai o problema, poti restaura rapid site-ul si il poti pune din nou in functiune fara prea multe complicatii. Majoritatea serviciilor de gazduire vor oferi o optiune de backup. De asemenea, poti verifica daca software-ul CMS contine aceasta optiune sau daca poti instala un plug-in care sa faca aceasta treaba in mod automat.
Masurile de siguranata sunt si mai importante daca vorbim despre un site e-commerce. Vizitatorii care ajung la tine pe site, trebuie sa stie ca este vorba despre un site de incredere. Nu vrei cu siguranta ca atunci cand apare o bresa de securitate ca datele lor personale sa fie furate.