Pagerank: ce este si cum se poate imbunatati

Pagerank este un algoritm folosit de Google pentru a clasifica paginile web in rezultatele cautarii. Acesta masoara importanta si popularitatea unei pagini web in functie de numarul si calitatea linkurilor care indica spre ea. Prin urmare, este un criteriu esential pentru optimizarea naturala a motoarelor de cautare deoarece influenteaza pozitionarea unei pagini pe Google. Dar cum functioneaza acesta? Si cum se poate imbunatati pentru a-ti optimiza SEO? Vei afla in cele ce urmeaza.

Cum functioneaza?

Page rank a fost inventat de fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, la sfarsitul anilor ’90. Acesta se bazeaza pe ideea ca, cu cat o pagina web este citata mai mult de alte pagini, cu atat este mai importanta si mai relevanta. Prin urmare, fiecare link catre o pagina web este considerat un vot de incredere. Acesta atribuie fiecarei pagini web un scor numeric intre 0 si 10, care reflecta nivelul de autoritate si credibilitate al acesteia. Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai probabil ca pagina sa apara in partea de sus a rezultatelor cautarii.

Pagerank: ce este si cum se poate imbunatatiInsa nu toate legaturile sunt egale. Pagerank ia in considerare calitatea legaturilor, adica scorul paginilor care le furnizeaza. Astfel, un link de la o pagina cu page rank ridicat va avea mai multa greutate decat un link de la o pagina cu unul scazut. In plus, rankingul ia in considerare numarul de linkuri iesite de pe o pagina. Cu cat sunt mai multe linkuri de iesire, cu atat mai diluata este ponderea votului. Asadar, un link de pe p pagina cu putine linkuri de iesire va avea un impact mai mare decat un link de pe o pagina cu multe linkuri de iesire.

Rank-ul este calculat cu ajutorul unei formule matematice complexe care ia in considerare o serie de factori precum numarul si calitatea linkurilor de intrare si de iesire, tema paginilor, textul de ancorare al legaturilor si asa mai departe. Indexarea nu este un indicator fix: se modifica pe masura ce algoritmul Google este actualizat si pe masura ce web-ul se schimba.

De ce este important pentru SEO?

Pagerank este important pentru SEO deoarece influenteaza in mod direct clasamentul pagerank-ului paginilor web pe Google. Google utilizeaza rankingul drept unul din criteriile de determinare a relevantei si calitatii unei pagini web in raport cu o anumita interogare. Cu cat rankingul unei pagini este mai mare, cu atat este mai probabil ca aceasta sa se claseze bine pe Google. Dar pagerank nu este singurul criteriu folosit de Google. Exista peste 200 de factori care intra in joc in algoritmul Google precum continutul, cuvintele cheie, viteza de incarcare, experienta utilizatorului si asa mai departe. Prin urmare, pagerank nu reprezinta o garantie absoluta a succesului SEO, dar este un element esential de luat in considerare.

In plus, pagerank-ul are un impact indirect asupra SEO deoarece influenteaza reputatia si vizibilitatea unei pagini web. Cu cat rankingul unei pagini este mai mare, cu atat mai multi vizitatori si linkuri naturale va atrage. Se creeaza astfel un cerc virtuos care ii intareste autoritatea si traficul.

Pagerank – cum il poti afla?

Pe vremuri, rankingul era vizibil prin intermediul barei de instrumente Google, care afisa scorul pentru fiecare pagina web vizitata. Cu toate acestea, Google, a incetat sa mai actualizeze si sa publice rankingul in mod public inca din 2016 pentru a evita manipularea si spamul.

Cu toate acestea, exista instrumente online care pot fi folosite pentru a estima pagerank-ul unei pagini web pe baza unor date externe precum numarul si calitatea link-urilor, traficul, etc. aceste instrumente nu sunt 100% fiabile dar ofera o idee aproximativa a nivelului de autoritate al unei pagini web. Aceste instrumente includ:

  1. Semrush, care ofera un indicator ce poarta numele de Authority Score, care masoara popularitatea si calitatea unei pagini web.
  2. Ahrefs, care ofera un indicator numit Domain Ratinfg, care masoara puterea profilului de legaturi al unui domeniu.
  3. Moz, care ofera un indicator numit Domain Authority, care prezice clasamentul unui domeniu pe Google.
Cum se poate imbunatati?

Imbunatatirea acestuia nu este o sarcina usoara deoarece depinde de mai multi factori care nu pot fi intotdeauna controlati. Cu toate acestea, exista cateva bune practici de urmat pentru a-ti optimiza rankingul si SEO-ul tehnic. Iata cateva:

Creeaza continut de calitate. Continutul de calitate este piatra de temelie a SEO. Trebuie sa creezi un continut relevant, original, util si atractiv atat pentru internauti cat si pentru Google. Continutul trebuie sa raspunda nevoilor si intentiilor utilizatorilor, incorporand totodata cuvinte cheie strategice. Continutul trebuie structurat, clar si usor de citit, bine scris. Continutul trebuie actualizat in mod regulat pentru a-l mentine proaspat si actual.

Obtine linkuri de calitate. Linkurile reprezinta motorul din spatele page rank. Trebuie sa obtii linkuri de la site-uri de incredere, cu rankingul ridicat, in acelasi domeniu cu al tau. Diversifica-ti sursele de linkuri, textele de ancorare si paginile tinta. Acorda prioritatea linkurilor naturale, obtinute prin continut de calitate si promovare.

Optimizeaza-ti site-ul

Site-ul tau web este vitrina SEO. Trebuie sa iti optimizezi site-ul web pentru a oferi o experienta buna pentru utilizatori si performante tehnice bune. Aceasta inseamna sa acorzi atentie vitezei de incarcare, compatibilitatii cu dispozitivele mobile, securitatii, ergonomiei si navigarii. De asemenea, trebuie sa te ocupi de aspectele seo on-page, cum ar fi etichetele hn, URL-urile, imaginile, legaturile interne etc.

Pagerank este un algoritm care masoara importanta si popularitatea unei pagini web in functie de numarul si calitatea legaturilor care o indica. Acesta este un criteriu esential pentru SEO, deoarece influenteaza clasamentul unei pagini pe Google. Pentru a-ti imbunatati rankingul si seo-ul, trebuie sa creezi continut de calitate, sa obtii link-uri de calitate si sa iti optimizezi site-ul.

Call Now Button