Sitemap – ce este si ce importanta are

Sitemap – Daca detii un site, atunci cuvantul sitemap trebuie sa iti spuna ceva. Daca nu ai auzit niciodata acest cuvant, poti fi sigur ca, dupa ce citesti acest articol, cuvantul nu va mai avea niciun secret pentru tine. In cele ce urmeaza iti vom prezenta acest instrument pe care il folosesti aproape tot timpul fara sa iti dai seama. De fapt, Google il foloseste in general pentru a imbunatati referentierea site-ului tau, iar tu il poti folosi pentru a-ti imbunatati vizibilitatea.

Sitemap – ce este?

Un sitemap nu este altceva decat un fisier XML care contine toate informatiile despre paginile, videoclipurile si alte fisiere de pe site-ul tau. Acesta este folosit pentru a indica diferitele relatii dintre aceste fisiere. Cu toate acestea, site map nu este vizibil pentru vizitatorii tai. Este un instrument pentru administratorul web, care il poate utiliza in functie de nevoi si dorinte. Exista mai multe metode de creare a acestui fisier, care contine lista de URL-uri pentru site-ul tau.

Sitemap – ce este si ce importanta areUn site map contine toate documentele (cu alte cuvinte, paginile web) de pe un site si le prezinta ierarhic. Cu alte cuvinte, structura intregului site este reprodusa fidel in acest rezumat. Pentru a intelege harta site-ului, trebuie sa iti faci timp sa te familiarizezi cu structura site-urilor web: un website standard este alcatuit din documente HTML individuale, stocate in diferite fisiere si interconectate prin linkuri hipertext. In sitemap, paginile sunt stocate cu URL-urile corespunzatoare.

La inceputurile World Wide Web, site map a fost creat in primul rand pentru a facilita navigarea utilizatorilor. Adesea inserat ca si cadru alaturi de continutul principal, sitemap le permitea utilizatorilor sa treaca de la un site la altul in orice moment, fara sa fie nevoiti sa navigheze printr-o serie de linkuri pe care se putea face clic. In zilele noastre, procesul de navigare este in general gestionat intr-un mod mult mai elegant, dar site map este in continuare justificat. Pe de o parte, existenta acestui instrument de navigare suplimentar poate face un site mai usor de utilizat iar, pe de alta parte, motoarele folosesc sitemap.

Ce importanta are?

Poti folosi site map pentru a trimite informatii referitoare la anumite tipuri de continut accesibile pe pagina ta web. Ne referim la videoclipuri, imagini, stiri sau alte fisiere media.

Astfel, cu ajutorul site map, poti avea informatii precise cu privire la data aparitiei videoclipului, durata si licenta acestuia. De asemenea, te sfatuim sa folosesti sitemap daca ai un site mai mare. De ce? Deoarece Google il foloseste pentru a imbunatati functionarea unor astfel de site-uri. Iti recomandam sitemap daca site-ul tau include mai multe pagini care sunt slab legate sau nu sunt legate deloc. Sitemap iti ofera certitudinea ca Google nu va rata niciuna din paginile tale izolate. Mai mult, daca tocmai ti-ai creat site-ul web, acum este cel mai potrivit moment de a folosi sitemap pentru a permite robotilor Google sa urmareasca legaturile catre pagina ta.

Site map și SEO

Sitemap joaca un rol important in optimizarea motoarelor de cautare (SEO). De ce? Deoarece motoarele de cautare folosesc programe (cunoscute sub numele de roboti de cautare) pentru a face cautari si cercetari pe Internet, pentru a-l intelege si pentru a compila un index cat mai complet posibil. Atunci cand un astfel de program ajunge pe un website, acesta urmareste legaturile de hipertext pentru a afla ce contine acesta. Cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca robotul de cautare va putea inregistra toate subpaginile.

Acest proces este deosebit de relevant pentru site-urile foarte mari. Un sitemap (atat in format XML, cat si in format HTML) simplifica procesul de examinare a robotului motorului de cautare, punand la dispozitia acestuia un index al tuturor paginilor web. Chiar si pentru paginile care nu sunt foarte bine legate de alte pagini, un sitemap este mai mult decat util. Robotii de cautare urmaresc intotdeauna legaturile hipertext pentru a se deplasa pe internet. Din pacate, Google nu poate garanta ca robotul va lua in considerare fiecare pagina insa sansele sunt mai mari. Sitemap este relevant si in cazul in care site-ul tau este inca relativ nou si putine sau niciun alt site web nu ofera linkuri spre paginile sale.

Un site map eficient in format XML ofera motorului de cautare date suplimentare cu privire la site-ul tau web. Cand a fost creat? Cat de des a fost acesta actualizat? Cum se leaga o pagina de alte pagini de pe site? Cat de important este continutul in raport cu continutul general?

In concluzie…

Desi se poate spune, in general, ca o harta a site-ului in format HTML este orientata mai mult catre utilizatori, iar omologul sau in format XML catre robotii de cautare, ambele sunt importante in ceea ce priveste SEO. Sitemap-urile in format HTML sunt importante din punct de vedere al referentierii, deoarece aceste documente sunt luate in considerare si atunci cand un site este examinat. Atunci cand stabileste ordinea de clasificare a rezultatelor cautarii, Google acorda atentie si la gradul de utilizare a site-urilor web. Un sitemap bine organizat imbunatateste utilizabilitatea si poate duce la o mai buna referentiere.

Pentru a pune site map-ul la dispozitia Google ai doua optiuni la dispozitie. Una este sa trimiti fisierul direct la Search Console iar a doua este sa adaugi o referinta la fisier in robots.txt. acest fisier text este special conceput pentru motoarele de cautare si este primul care se afla in calea robotilor de cautare. Prin crearea unei legaturi intre sitemap si server, ii spui robotului de cautare unde sa caute in continuare.

Call Now Button